0

50 000 Ft-tól ingyenes szállítás

2022.01.01.

EGY CIPŐBEN JÁRUNK CARRIE BRADSHAW-VAL

Lebilincselő tények a cipőkről, melyektől úgy érezhetjük: egy cipőben járunk Carrie Bradshaw-val

Mi az, amiért Marilyn Monroe, Coco Chanel és Oprah Winfrey egyaránt rajong(ott)? Helyes, eltaláltad: a cipők. Ezek a magával ragadó, zseniális lábbelik segíthetnek abban, hogy két lábbal álljunk a földön; egy tetszetősebb példány önbizalomnövelő erővel bír; és amennyiben a kényelem, az esztétikum és az eztrámöntötték érzés egy cipőben meglelhető: úgy érezhetjük, hogy a világot is képesek lennénk meghódítani.

A közvélekedés szerint a nők megszállott cipőgyűjtők, melyet megerősíteni látszik a népszerű HBO-filmsorozat főhősnőjének, Carrie Bradshaw-nak látványos cipőimádata is. Ugyanakkor egy rendkívül érdekes statisztikából fény derül néhány izgalmas tényre is, melyekből ízelítő gyanánt hozunk néhányat:

az amerikai hölgyek átlagosan 17 pár cipőt tartanak a szekrényükben, melyből mindössze 3 párt viselnek rendszeresen
a nők közel negyven százaléka cipőimádónak tartja magát
minden 12. nőnek több mint 100 (vagy ennél is több!) cipő van a birtokában
minden 7. nő tesz „vallomást” arról, hogy legalább egy alkalommal eltitkolta a cipővásárlást a párja elől (valószínűleg a „no, ismét egy cipő? Mondd csak: van még hely a szekrényben?” megjegyzés elkerülése végett)
a cipőrajongó nők több mint fele hajlandó elviselni a divatos cipők okozta lábfájdalmakat és hólyagokat is, hacsak nem a megfelelő méretben vásároltak maguknak lábbelit (meglehet, hogy a cél ez esetben szentesíti az eszközt…)
a hölgyek 24%-a beismerte, hogy volt már arra példa, hogy egy cipő miatt elesett.

És a végére még egy kis cipőpikantéria: tudtad, hogy a világon a legtöbb cipőt birtokló hölgyek között élen járnak: Danielle Steel (hatezer pár cipővel), Celine Dion (háromezer pár cipővel), Paris Hilton (kétezer pár cipővel)?

Néhány tény a cipők lebilincselő történelméből

A cipőkhöz számos megragadó sztori kötődik: a Hamupipőke-történettől az Aranycipőn át egészen A cipőbűvölőig. A cipő, mint szimbólum az egyén életének utánozhatatlan, ismételhetetlen, átvállalhatatlan mibenlétét jelképezi. Azt az életet, amely a külső szemlélőnek bár könnyűnek tűnhet, mégis, ha cipőként felhúznánk a lábunkra: szorítana, vagy éppen lógna.

A cipő, mint a láb védelmét szolgáló tárgy, igen régi múlttal rendelkezik. A szandálok ősei (melyek fonott kenderből vagy papiruszból készültek) az egyiptomi lábbelik, melyek az embereket a homok forróságától védték. A bőrcipők elődeit pedig a hó és jég elleni védelem érdekében használták. A sarok, mely első ízben Közel-Kelet cipőin jelent meg, elsősorban azt a célt szolgálta, hogy nagyobb helyet biztosítson a forró homok és a láb között.

A 19. század elejéig a cipők univerzálisak voltak (szinte bármilyen méretű lábhoz lehetett igazítani. Európában nagyon sokáig nem volt külön női- és férficipő). Ugyancsak két századdal korunkat megelőzően kezdtek el külön a bal és külön a jobb láb számára készíteni cipőket (Philadelphiában). A hegyes orrú cipők (a 11. és 15. században) a gazdagság és hatalom jelképei voltak, míg a magassarkú cipők a 16. században jelentek meg. Ez utóbbiak elsősorban a királyok és nemesek körében dívtak – a cél az volt, hogy e cipők viselői magasabbnak tűnjenek.

Melyik a kakukktojás: a cipőben járás, avagy a mezítlábas közlekedés? A válasz nem mindig volt egyértelmű!
Gyakran előfordul az velünk, hogy a legpraktikusabb, életünk szerves részeit képező tárgyakról méltatlanul keveset tudunk. A cipő, mely öltözékünk kulcsfontosságú alapja, és lehetővé teszi a biztonságos és komfortos mozgást, már több tízezer éves múlttal büszkélkedik (a kelet-ázsiai népek már több mint negyvenezer évvel ezelőtt is viseltek cipőt). A világ legrégebbi bőrcipőjére Örményország egyik barlangjában találtak rá.

Manapság már olyannyira „összenőtt” ember és cipője, hogy az számít furcsának, rendellenesnek, ha valaki mezítlábasan közlekedik. Pedig az igazság az, hogy csak az 1800-as évek késői szakaszában vált „normálissá” a cipőviselet.

„Halálos” cipők
A mai cipőktől elvárjuk, hogy megfeleljenek a divat előírásainak, könnyedén illeszkedjenek a lábunkhoz, és még a legkevésbé se merüljenek fel kényelmetlenségi problémák viselésük közben. Nos, mindezek fényében elámulhatnánk azon a tényen, mely szerint korábban léteztek olyan nők számára készített magassarkú cipők is, melyek akár hetven centiméterrel is megnövelhették viselőjük termetét. Ezekben a szembeötlően magas sarokkal rendelkező cipőkben szinte lehetetlenség volt egyedül járni, így két ember támogatására is szükség volt a balesetmentes közlekedés érdekében.

Sajnálatos módon fordultak elő halálos kimenetelű, cipő okozta balesetek is (főként nagyobb esések következtében – súlyos törések, egyéb testi sérülések miatt.) Ennek megakadályozására több régióban is olyan törvényeket vezettek be, melyek korlátozták a cipők maximális magasságát, egyúttal betiltották a túl magas kategóriába sorolható cipők használatát.

Magassarkú cipők… Férfiaknak?
Manapság a magassarkú férfiak számára készült cipőkön tágra nyílik a szemünk, azonban a magas sarok nem mindig a nők kiváltsága volt. A férfiak voltak azok, akik elsőként kezdték el hordani a magasító funkcióval felvértezett cipőket – főként grófok, lovagok, azaz általában az arisztokrácia és a nemesség.

A minden szempontból „legkiemelkedőbb” király XIV. Lajos volt, aki a leginkább hódolt ennek a stílusnak, minthogy alacsony termetű volt; így mindent megtett annak érdekében, hogy magasabbnak fessen. Idővel már nemestársait is arra ösztönözte, hogy ők is hódoljanak ennek a különleges stílusnak, melyet oly vonzónak találtak, hogy férfiak és nők egyaránt el kezdték hordani a csodálatos magassarkú cipőket, melyek színben és formában egyre csak gyarapodtak. Lassan a női cipők el kezdték felvenni a vékonyabb formákat, hogy jobban illeszkedjenek a női lábakhoz. A nők ekkor kezdtek a cipők megszállottaivá válni.

A szépséges Marie Antoinette királynőnek több mint félezer egymástól jól megkülönböztethető cipője volt. A cioőőrület azóta sem veszített erejéből, hiszen számos híresség, így példaképpen a médiaszereplő Kim Kardashian is jelentős mennyiségű cipőt tudhat magáénak.

A cipő megdöbbentő átalakulások egész sorozatán ment át, mely napjainkban sem tekinthető befejezettnek. Egyre több márka, köztük a Claudio Dessi is missziójának tekinti, hogy a lehető leggyorsabban reagáljon az elvárásokra, hogy az igényekhez leginkább passzoló stílusú cipőkkel (is) álljon az emberek rendelkezésére.

A bőr, anyag és műbőr cipők színben, formában és méretben egyaránt széles választékkal várják az érdeklődőket. A Claudio Dessi cipők esetében az elegancia, a kifinomultság és a kényelem kéz a kézben járnak. Amennyiben arra vágysz, hogy a cipőd a leginkább tükrözze egyéniséged: nézz körül a kínálatunkban, és szerezd be még ma az ízlésedhez leginkább igazodó példány(oka)t!

EGY CIPŐBEN JÁRUNK CARRIE BRADSHAW-VAL

Lebilincselő tények a cipőkről, melyektől úgy érezhetjük: egy cipőben járunk Carrie Bradshaw-val

MAVEX

A Mavex egy svájci vállalat, mely gyógynövényeken és alpesi növényeken alapuló természetes kozmetikumokat gyárt és világszerte forgalmaz.

EKSEPTION

Kétségkívül a hámlasztás az egyik leghatékonyabb bőrápolási fiatalító eljárás. A peeling-kezelés elsősorban a pigmentációs problémákat, a bőr öregedését, a ráncokat és a pattanásokat célozza meg. Az ekseption innovatív professzionális peelingjei arra összpontosítanak, hogy a szakemberek biztonságosan, hatékonyan, könnyen elvégezhető eljárásokkal érjenek el kimagasló bőrápolási eredményeket.

Fusion Meso

A Fusion Meso egy multinacionális vállalat, amely orvosok, bőrgyógyászok és szépségápolási szakemberek számára esztétikai gyógyászatú bőrápoló, szépségápolási és orvosi eszközök fejlesztésére, gyártására és kereskedelmi forgalomba hozatalára specializálódott. 2007-es megalakulása óta professzionális megoldásokat kínálunk magas fokú innovációval.

Ne maradj le semmiröl!

Iratkozz fel
hírlevelünkre!

Az Adatkezelési tájékoztató tartalmát megismertem, a személyes adataim kezeléséhez az abban foglalt célok elérése érdekében önkéntesen hozzájárulok. Kijelentem, hogy ezen hozzájárulást önkéntesen, külső befolyás nélkül tettem meg.

Kosár

Nettó

0 Ft

Összesen

0 Ft

A kosara üres.

Kosárban